Hukuk kavramı kendi içerisinde farklı hukuk disiplinlerini barındırmakta ve neticesinde hukuk yapılandırılmasının oluşumu için de hukuk disiplinlerinin bir arada yürütülmesini sağlamaktadır. Hukuk kavramlarından biri de Tüketici Hukuku kavramıdır. Tüketici Hukuku, tüketici tarafındaki ekonomik çıkarların, güvenlik ve sağlıklarının korunması amacıyla oluşturulmuş bir hukuk dalıdır. Son dönemlerde gelişen e-ticaret sektörüne bağlı olarak online satışların artmasıyla birlikte Ticaret Hukuku oldukça rağbet gören bir hukuk kavramı haline de gelmiştir. Tüketiciler ücret karşılığında satın aldıkları hizmet veya ürünlerde vaat edileni göremediklerinde çeşitli haklara da sahip olurlar. Bu haklarını hukuken aramak isteyenlerin adresi de Tüketici Hukuku disiplinidir. Tüketici Hukuk disiplini mağdur edilen tüketicinin haklarını korumaktır.
Tüketici Sözleşmeleri Nelerdir
Tüketici sözleşmeleri alıcı ile satıcı arasında gerçekleştirilen mal ya da hizmetlerin satın alındığını belgeleyen yasal kağıtlar olarak nitelendirilir. Tüketici sözleşmelerine bağlı olarak şunlar örnek verilebilir:
- Taksitli satış sözleşmeleri,
- Tüketici kredi sözleşmeleri,
- İşyeri dışında kurulmuş olan sözleşmeler,
- Mesafeli sözleşmeler,
- Konut finansmanı sözleşmeleri,
- Paket tur sözleşmeleri,
- Abonelik sözleşmeleri,
- Devre tatil sözleşmeleri,
- Uzun süüreli tatil sözleşmeleri,
- Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler
Bu tür sözleşmeler ilgili satıcı ile tüketiciler arasında imzalanan yasal sözleşmelerdir. Bu tür sözleşmelere uyulmayan davranışlar neticesinde tüketicilerin hukuki anlamda haklarını arama hakkı da söz konusudur. Tüketici Hukuku bu noktada devreye girerek tüketicinin mağduriyet durumu üzerinde disiplin uygular ve tüketicinin haklarını savunur.
Tüketici Hukuku Amacı Nedir
Tüketici Hukuku disiplininin en büyük amacı tüketicinin haklarını korumaktır. Günümüzde genişleyen pazar stratejilerine bağlı olarak e-ticaret sektörü fazlasıyla genişlemiş ve milyonlarca kişi tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Sadece e-ticaret üzerinde değil çarşı, pazar, manav, market, mağaza gibi yerlerden temin edilen ürünler neticesinde de mağduriyet yaşayan kişilerin Tüketici Hukuku alanında haklarını aramaları gerekmektedir. Tüketici tarafı sadece sosyal ve ekonomik olarak değil çoğu zaman bilgisizlik sebebiyle de çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kalabilir. Tüketici Hukuku sadece tüketicinin ekonomisi için değil tüm haklarını korumakla mükellef olan bir hukuk disiplinidir.
Av. Mustafa Yılmaz Tarafından Tüketici Hukuku Alanında Verilen Başlıca Hizmetler
Tokat Erbaa’da aktif hukuksal faaliyetlerini yürüten ve müvekkillerine hukuk alanında çok yardımcı olan Yılmaz Hukuk & Danışmanlık Bürosu, Avukat Mustafa Yılmaz yönetiminde çalışmalarını sürdürmektedir. Hukuk alanında çok farklı alanlarda çalışmalar gösteren Avukat Mustafa Yılmaz, Tüketici Hukuku alanında da yine şu hizmetleri sunmaktadır:
- Tüketici hakem heyeti kapsamınca yapılacak başvuru işlemlerinin takibi
- Alım ve satım sözleşmelerinin gerçekleştirilmesi ve takibi
- Ayıplı mal veya ayıplı hizmetten kaynaklanan uyuşmazlıkların hukuki çözümleri
- Tüketici Korunması hakkında açılan her türlü davanın takibi ve yürütülme hizmeti
Tüketici olarak mağduriyet yaşayan kişilerin Yılmaz Hukuk & Danışmanlık Bürosu’na uğrayarak ya da 0543 456 12 32-0356 715 70 79 numaraları üzerinden bizlere ulaşarak haklarını arayabilirler.